Lofoten/Røst i en årelang kattepine

Problematikken rundt de hjemløse katten ute i havgapet har pågått i årevis og problemet er langt på overtid.
På tide det ryddes opp, ordentlig opp!

Dette er i en del av landet og kysten hvor folk i år tider har vært kreative og arbeidsomme.
De sloss mot oljeutvinning
Her øses opp for milliarder av kroner fra havet årlig.
Hvert år tar de i mot hundrepusenvis av turister innom, ett av Norges mest populære turistmål.

Bak all idyllen har man altså en kattepine, som pågår år etter år.
Det sendes inn bekymrings-meldinger, mediaoppslag i aviser og radio, mens kattene blir gående år etter år.
Kolonien har vært og er kanskje oppe i ett 3 sifferet antall katter og da først får dyrebeskyttelsen komme inn for å ta ut en del av kolonien.
Men så lenge ikke alle kattene blir tatt inn, kastrert, ID-merket, sykdomsbehandlet evt. avlivet, er det bare snakk om en liten periode før kolonien er vokst seg stor og kolonien er rammet av sykdom og innavl som før. Så er man igang igjen.I slutten av juni 2019 har det vært ett samarbeidsmøte mellom Mattilsynet, lokal dyrevernsnemd og kommunen.
Har nettopp lest referat fra dette møte.

Men:
-Burde ikke Dyrebeskyttelsen, som har vært den parten som har hatt jobben tidligere i kolonien, vært en naturlig samarbeids-deltaker på dette møtet?

Og:
«… ingen representanter fra kommunen oppfatter at populasjonen av forvillede katter er så stor som tidligere og omfanget er så lite at det ikke er noe problem pr. i dag»

Man trenger ikke å vente til populasjon i kattekolonien er så stor og helsetilstanden er så elendig, at man kan plukke katter som om det sigarettstumper i rundt fiskehjellene. Om det hadde vært kun 1 katt der som ikke ble tatt vare på, så skulle man ha gjort tiltak.
Alle vet at hjemløse katter sliter med helseproblemer, overproduksjon, innavl, skader, sult og vær/klima. Det er ikke nok å gå inn i kolonien en gang i blant å ta toppen av alle problemene. Etter en liten stund er man tilbake i samme situasjon igjen.
Gjør en ordentlig opprydning, enn å drive med midlertidig brannslukking stadig vekk.«… representanter for fiskeindustrien på øya, mener det er nødvendig med kattekolonien på øya for å holde nede rottebestanden.«

En katt er ingen godkjent rottefelle, ei heller er den noen god rottejeger på store velvoksne rotter. Det er uansett ikke lovlig å holde katter, uten tilsyn, muligheter for stell, ly og mat, bare for at de holde nede rottebestanden.
Mattilsynet skriver i samme referat at «det IKKE er registrert problem med rotter og at fiskemottakene skal ha regelmessige skadedyrkontroll for å avdekke skadedyr.
Både katter og rotter vil bli betegnet som ett skadedyr på ett fiskemottak og skal ikke ha dette som tilholdssted av for å være sikker på å kunne opprettholde god mat-tryggehet».

Det vil si at å opprettholde en kattekoloni for å regulere en rottebestand er i mot retningslinjer for sikker matproduksjon og er INGEN grunn for å holde liv i en kattekoloni der.

Mattilsynet skriver i referatet:
«om det skal beholdes katter i området, skal en rekke krav i dyrevernsloven oppfylles.
– omsorgsperson
– helsemessig oppfølging
– tilsyn og stell
– kastrering og idmerking
«

Tolker det enkelt og greit som at det skal ikke holdes katter vilt levende på Røst, for det vil ikke være forenelig med noen paragrafer hverken i forskrifter, lovverk og hold av katt eller dyrevernsloven.
De katter som skal beholdes, skal temmes, kastreres, ID-merkes, ha tilsyn, mat og ly tilgjengelig.

Hva med alle de andre kattene?
Skal de avlives?
Behandles?
Omplasseres?

Hvem har ansvaret, kommunen, mattilsynet?
Eller er det dyrebeskyttelsen som skal få lov trå til igjen og sitte med alt arbeidet og kostnaden for jobben og veterinærutgiftene.
Kanskje det er på tide å ta dyrebeskyttelsen med på samarbeidet, ikke bare bruke disse personene som stiller opp gratis og på dugnad, uten å gi nødvendig kompensasjon for jobben helt til evt siste katt er kommet til nytt hjem.
Bidra økonomisk så får dere nok god hjelp med god kompetanse, erfaring og nettverk for temming, evt. fosterhjem der det er mulig.

De siste aksjonene har svært mange katter avlives pga av feks sykdom.«Røst kommune etterlyser informasjons materiell for å belyse sine innbyggere, både ang. forpliktelser som katteier og problem rundt forvillede katter. Sjekke om de har kattefelle og finne en person som kan evt. avlive katter og egen kontaktperson.»

Dette er jo informasjon som i mange år har vært lett tilgjengelig på mattilsynet sine sider. Men siden mattilsynet skal lage informasjons matriell til kommunen håper jeg dette også er noe som blir liggende tilgjengelig på MT sine sider for andre kommuner.
Tipper kommunen ikke har fangstfelle, da det aldri har vært ett tema tidligere og dyrebeskyttelsen har brukt egne. Men dette kan dere f.eks. bestilles her med en gang:
Kattefelle   ett lite tips, så støtter dere en liten norsk bedrift.

Og et øysamfunn med så rikt og viktig fugleliv, burde være ekstra varsom så ikke disse trues med ukontrollerte store bestander av rotter og katter, som fort kan forsyne seg av viktige fuglearter.

Vil bare minne om Lov om Dyrevelferd § 4 Hjelpeplikten:
Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret.

Jeg har senest i dag fortsatt ikke funnet noen endringer eller tillegg i loven som sier at ansatte i Mattilsynet eller kommune er fritatt fra denne loven.

Det er årets kattunger fødes og vokser opp utendørs. Disse har man mulighet til å temme og skaffe nye hjem til, ikke la de vokse opp i hjelpløshet, uten ly, næringsrik mat, kastrering, ormkur osv og omsorg.
Disse kan ikke vente på møter, saksbehandlinger og vurderinger i det offentlige som drar ut.
Om 1 år kan det allerede være for sent for mange av disse nye individene.

Kattene fortjener at man har handlekraft nå, så kan det offentlige heller diskutere på framtidige møter, hvordan kostnadene kan fordeles mellom de offentlige instansene.

Så slipper man å motta meldinger fra bekymrede turister som mater utsultet katter eller finner kattunger på steder som ikke er bosted for katt. Turistene kan få oppleve øysamfunnet for det som det er kjent for, en unik naturperle.

Tafattheten som kattekoloniene må lide for, er ikke unik, fordi det bare er en katt, men kattene på Røst fortjener bedre og de offentlige instansene har handlekraft når det gjelder, det vet vi.
Her er det gamle holdninger og myter om at katten klarer seg selv, som rår.
På tide å brette opp armene og gjøre en innsats.

Vi vet bedre i 2019, alle katter fortjener ett hjem og masse god omsorg! Kolonikatter er eierløse dyr, da får det offentlige stille opp, gjerne samarbeide, men ikke lene seg på dugnadsbaserte tjenester hos dyrevernorg.
Selv søppel fra folk, feks langs veiene bidrar det offentlige med å få fjernet, kattene er mer verd en søppel.

Ser du en katt som ikke har det bra, lider, skadet eller sykt, eller bortkommet. Spesielt i området hvor det er kolonier som f.eks. Røst, meld inn til mattilsynet (også anonymt) HER

Avisartikler:

Rotteproblematikk
Utrydd rottene
Rottegift mot villkatter
Kastrer kattene
Katten som rottefeller
Aksjon dyrebeskyttelsen

Radiointervju:
Nrk 1.06.45 ut i programmet

Referat siste samarbeidsmøte finner du HER

Mjau fra Jesperpus,
– som har en vakker lillebror som engang var en hjemløs og eieløs katt, og han viser hvor fint unge katter kan tilpasse seg ett nytt liv i ett hjem.

66 kommentarer på “Lofoten/Røst i en årelang kattepine”

 1. Enig at der bør man rydde opp. Kastere de som kan. Har bekjente i Lofoten som klager på kongeørn,hun ønsker de skutt,den tar lam,hunder og katter. Hun påstår at med alle ørnene de har så sulter den, det er ikke mat nok,stikk motsatt,det ber for mye mat
  ,det vil de ikke høre. Få kontroll på katter og andre #må dyr,da fonrsvinner også ørna,den draf så fort matfatet blit tomt.

 2. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 3. I respect your piece of work, appreciate it for all the good blog posts.

 4. Davidwaica

  Менеджер маркетплейсов: обучение обучение-менеджер-маркетплейсов.рф
  – бесплатные и платные курсы по работе с маркетплейсами Вайлдберриз, Озон, Yandex Market и т.д., и получение работы с нуля для новичков «Менеджер маркетплейсов», на обучении научат аналитике, разные форматы продвижения магазинов уже через короткое время, освойте востребованную профессию online и изучите навыки в интернет-маркетинге, для того, чтобы зарабатывать деньги и помогать бизнесменам; на обучении изучается: работа с карточками, планирование стратегии продвижения, работа с поставщиками, особенности отдельных маркетплейсов, после завершения обучения вы получаете диплом/сертификат, цены и отзывы указаны по ссылке.

 5. KennethDon

  Лучшие микрокредиты онлайн онлайн
  в МФК, срочная выдача на банковскую карту, предоставление заёма с одобрением и выдача заемщику заема за 2-3 минуты с помощью сайта, возврат удобным способом на на сайте по интернету, низкая процентная ставка и множество вариантов получения денег: через интернет, наличными, оплата на счет в банке, переводом на банковскую карту. Плюсы и виды займов: без отказа, краткосрочные, круглосуточно, с заключением договора с финансовой компанией, без проверки уровня ЗП, с действующими просрочками. МФО предоставляют выгодные условия для постоянных занимателей и повторных займах. Сделайте подбор, заполните и оформите заявку на заём. Лучшие займы и ТОП займов для потребителей от кредиторов.

 6. KennethDon

  Срочные займы online https://dostupno48.ru
  от МКК, срочная выдача на кредитную или банковскую карту карточку, оформление заёма высоким процентом одобрения и выдача заемщику кредита за 2-3 минуты с помощью сайта МФО, возврат легко и удобно на на сайте по интернету, низкие % по займу и много способов получения денежных средств: online, наличными, оплата на банковский счет, перевод на карту. Достоинства и виды займов: без отказов, на короткий срок, круглосуточно, с заключением договора с МКК, без проверки кредитной истории, с долгами. МФК предоставляют отличные условия кредитования для постоянных заемщиков и при повторных займах. Сделайте подбор, заполните заявку на заем и микрозайм. Лучшие займы и микрозаймы и рейтинг займов для потребителей от кредиторов.

 7. WayneAliva

  Когда вы боретесь с расстройством, связанным с употреблением алкоголя, вам может казаться, что конца не видно, но вы не должны страдать в одиночестве. Сегодня существует множество вариантов лечения, которые помогут вам излечиться от алкоголизма и вернуться к здоровой и полноценной жизни.
  Различные факторы, такие как история болезни, система поддержки и личная мотивация, могут сыграть свою роль в успехе вашего выздоровления. Лечение должно проходить под наблюдением группы медицинских специалистов в реабилитационном центре. По всей стране в центрах лечения алкоголизма работают профессионалы, которые проведут вас через все этапы процесса выздоровления – от детоксикации до жизни после реабилитации. Считайте их своей круглосуточной системой поддержки, которая будет радоваться вашим успехам и вместе с вами преодолевать любые трудности.
  Помните, что преодоление алкоголизма – это процесс. Менее половины людей рецидивируют после достижения одного года трезвости. Это число уменьшается до менее 15% после пяти лет трезвости. Чтобы получить наибольшие шансы на долгосрочную трезвость после завершения стационарной или амбулаторной программы, вам следует участвовать в местных группах поддержки и продолжать консультации. Лечение алкоголизма – это инвестиция в ваше будущее. Оно изменит к лучшему не только вашу жизнь, но и жизнь окружающих вас людей, таких как члены семьи и друзья.

  https://7iskusstv.com/Articles/Article738.php

 8. Всем рекомендую этот обменник биткоин для обмена криптовалюты в России! Процесс обмена биткоин происходит от 5 до 15 минут.

 9. On this site u can buy all known nft monkey for very good price!

 10. Haroldslarp

  Что такое гибкие кабели?
  Самый простой кабель – это одножильный провод с пластиковой оболочкой.
  Он может гнуться и сохраняет этот изгиб – если вы не делаете это слишком часто, потому что иначе провод ломается.
  Такие простые кабели используются в домашних установках.
  После установки кабель остается нетронутым в течение десятилетий.
  Такие твердые провода не подходят для многих других применений, где кабели должны быть гибкими и эластичными.
  Здесь проводники в жилах состоят из нитей – пучков тонких проволок, которые можно сгибать миллионы раз, в зависимости от конструкции, не ломая и не теряя свойств тока или передачи данных.
  Одно из самых неприятных мест для кабеля – тяговая цепь. Здесь кабели питания, сервопривода и передачи данных расположены близко друг к другу и перемещаются вперед-назад по мере работы машины.
  Иногда со скоростью более пяти метров в секунду с ускорением, превышающим ускорение силы тяжести более чем в пять раз.
  Кабели проложены в тяговой цепи таким образом, что они изгибаются только в одном направлении.
  КГ 5х1-0,66

 11. On this site u can buy all known BLCK SPEARMINT for very good price!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR