Liljes korte livsreise.

Først en advarsel!
Tåler eller liker du ikke å se bilder eller film av katt med skade og avliving, så ikke les videre!

Noen lurer på hva som er skjedd med Lilje, og andre lurer på hvorfor man poster slike utriveligheter.

Dette er hverdagen til mange av de som jobber med hjemløse katter. Avlive kattunger og voksne katter, behandle skader og sykdommer, pleie svake og utsultet katter, noe som kan være krevende psykisk og ikke minst gjøre beslag på mange timer i døgnet som kunne vært bruk på egne private gjøremål.
Mange kan ikke eller ønsker ikke å dele alle de triste katteskjebnene de står i hver eneste dag.


Om alle disse små og store kattene som lider på grunn av menneskelig omsorgssvikt, alle de som må avlives aldri blir synlige.
Hvordan skal samfunnet, politikere rundt oss forstå eller vite hva som egentlig foregår i norsk kattehold, både hos private og hos hjemløse katter.
Skal alle de skjebnene som lider ha en verdi må de fortelles og i det minste være synlige i en statistikk for at man skal kunne endre på lover og regler som kan bedre velferden blant kattene.
Pr i dag finnes ingen korrekt oversikt, statestikk over disse skjebnene.

Liljes historie er ikke unik, det finnes 1000vis av slike skjebner blant kattene. Hvert år er det mange slike kattunger som pines til døden, fordi ingen ser de, eller vil se de.
Ofte hører vi at det er bare villkatter, naturen ordner opp, reven tar de eller de “blir borte av seg selv”. Alle disse påstandene er likegyldighet og forkastelig holdning til dyrehold og kattene som individ.

Slike “gratisoppdretere” er MER alvorlig som enn de som driver uetisk avl av raser som avles på utseende og ikke funksjon. Uetisk avl som veterinær, dyrevenorg nasjonalt og internasjonalt har hatt fokus og kampanjer for få endret avlsmål. “Gratisoppdrettere” på katt, bryr seg hverken om utseende, funksjon eller helsetilstand. Eller det vil si at noen avlesmål er det, søt eller gode musejegerer.


Disse “gratis katteoppdretterne” avler katter som pines til de dør, og de kan drive slik i årevis uten at noen reagerer. Hverken de som får kattungene, naboer, venner, familie reagerer eller sier noe.
Lilje var en av mange syke katter som er fanget i privat koloni og kom til fosterhjemmet til Stine hos Dyrebeskyttelsen Norge avd. Hedmark.
Noen kattunger var så syke og svake at de ble straks avlivet.

Ganske fort viste seg at ting var ekstra dårlig med Lilje, øyene som burde vært åpne, var gjenklistret og måtte forsiktig vaskes for å få opp, og det rant ut masse verk, og dette var selvsagt smertefullt.
Like fort som man fikk åpnet, klistert øynene seg igjen. Hun responderte heller ikke på medisiner slik de andre kattungene gjorde.

Hos veterinæren ble Lilje undersøket grundig, slik at man får en skriftlig attest på helsetilstanden for det videre arbeid med kolonien og hun ble også avlivet der.

Stiller man ingen krav som idmerking, vaksiner, ormekur, helseattest , når man skal skaffe seg ny katt.
Da er man faktisk med på å støtte akkurat slike oppdretter som Lilje kommer fra, en holdningen om at katten har ingen verdi.

Massevis av katter, voksne og unge, lider i skader, fødselproblemer, arvelige lidelser, sykdommer, parasitter, sult, bare fordi katten ikke har en verdi og gis bort.

Må oppdretter investere i tid og penger på kullene sine, vil også kvaliteten i katteholdet øke. Da vil også du som ny katteier har større sjanse med å få kjøpt en friskere katt som du kan ha gleden i mange år.

Lilje var mest sannsynlig født slik, smittet som foster fra mor, levd i smerte fra første åndedrag til siste åndedrag.
Smerten hun kjente var det hun måtte leve med, fikk aldri kjenne på en helt vanlig katteungeliv. Overlevelseinstinktet gjorde at hun hver dag kjempet seg til mat.

Så vil noen mene at hun burde vært avlivet med en gang. Når man fikk roet dyrene etter flytting, og man begynner å undersøke hvert individ grundig og satt ca alder på disse, ser man gjerne avvik fra det man forventer. Øyebetennelse er veldig vanlig, men hos Lilje var det mye mer smerte ved håndtering og pleie enn det normalt bruker å være. Søsken ble avlivet umiddelbart.
Andre mener man burde prøve litt til, men det ikke aktuelt å utsette en liten kattunge for så mye smerte og langvarig behandling og pleie.

En liten videosnutt av Lilje, før og under veterinærbesøket.

Lilje fikk aldri den omsorgen hun fortjente, hun fikk aldri oppleve å utforske verden med nyskjerrighet og glede på kattungevis.
Den kampen og viljen hun viste, tar vi med oss videre.

Ingen dyr har mer likegyldig og uetisk avl enn det som drives hos enkelte katteeiere.

Mjau fra Jesperpus

NB: Dette er bare et lite utdrag av prossessen rundt innfangingen Dyrebeskyttelsen avd Hedmark har med jobben i denne kolonien. Alle opplysninger og info er ikke med for å forkorte innlegge som mye som mulig. HUSK: Når du kjøpe katt fra dyrevernorganisasjon, støtter du og hjelper de til å redde flere katter. I tillegg får du en katt som er idmerket, vaksinert, ormekurbehandlet og helsesjekket os veterinær!

14 kommentarer på “Liljes korte livsreise.”

  1. very informative articles or reviews at this time.

  2. Wow, wonderful weblog structure! How long have you been running a blog for?
    you make blogging look easy. The whole look of your site is fantastic, as
    neatly as the content material! You can see similar: dobry sklep and here sklep online

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR