Katter og kulde DEL 1

Får ofte spørsmål om hvordan jeg takler kulde, sikkert blant annet fordi vi er mye på tur, sommer som vinter

Mor?, jeg har snø i barten min, kan du fjerne den?

Mor, jeg har snø i barten min, kan du fjerne den?

– Så jeg skal potere ned noen pusongetanker om dette til dere fordi, katt og kulde hører faktisk ikke så godt sammen. –

Er det noe vi ikke liker så er det snø og kulde, vi er nemlig ikke skapt for å tåle kulden som er i Norge. Vi, pusonger er jo egentlig fra steder i det store utlandet, hvor det er litt varmere. Men det finnes noen katter som tåler det litt bedre  enn andre, men vanlige huskatter som jeg, er ikke utrustet med god nok vinterpels for den norske kalde vinteren.
Selv om vi får en såkalt vinterpels, er det ikke en god nok vinterpels for å holde på varmen inne og kulden ute over lengre tid. Det er kun en gammeldags holdning blant katteiere at katten tåler kulde, typisk sitat er at «det har katten gjort i 10 år og var alltid sunn og frisk», den har jeg faktisk hørt med mine egne ører, og jeg ønsket jeg kunne mjauet på ordentlig norsk til han «Er du sikkert?» Hadde katten din andre noen valg?»  Bare fordi dem synes jeg er bortskjemt, og får det alltid som jeg vil. Mener det ikke slik vi alle ønsker det og ha det godt og behagelig?
Mange katteiere har heldigvis endret holdning, men ennå er det mange katter som har alt for PuSsige slaver, som ennå ikke har skjønt dette.

Katter og kulde

Mange katter må være ute hele natten, uten mulighet til ly. Blant annet fordi kattens døgnrytme ikke passer seg med resten av huset,eller at kjøkkenbenken ikke skal friste små kattepoter og vi katter vil jo gjerne ta oss en jaktrunde og kattesjekk i nabolaget. Men også mange katter går ute hele dagen, mens resten av flokken er på jobb/ skole, uten mulighet for å få ly for vær og vind i hjemmet sitt. Noen katter synes en liten time, kanskje to er nok eller bare en kjapp dotur, om det egentlig frister i det hele tatt å gå ut.

Det er nemlig litt forskjellig hva vi katter liker og ikke minst hvilket ærend vi skal gjøre ute. Og jeg kan bare si at de 5 – 6 timene kattepusene sitter å venter på at flokken sin skal stå opp eller komme hjem, er utrolig kjedelige og langsomme, får ikke mjaue tydelig nok om hvordan det kjennes når kulden biter seg fast i ører og snutetippen, mens klokken tikker uendelig langsomt.

Katter og kulde

Vind og kulde er skikkelig kattepine, selv for en tigergutt

Hva vi katter mener om været er like ulikt som hos mennesker, det varierer fra katt til katt, i tillegg temperatur, nedbør, vind, luftfuktighet, pusens alder, helse og aktivitet. Det kan ikke bare settes en minusgrad på kulden som er for kaldt eller akkurat hva som er  det riktige pusongeværet, vi burde få lov å få velge dette selv, nemlig.

Ja at vi kan få muligheten til å være inne eller finne ly ved huset og flokken vår, også når vår firbeinte flokk sover eller er borte, ja om vi ikke har egen kattedør i huset da, det er helt genialt.  Selv om vi er noen hardbarkede tigergutter/jenter i blant, så er vi sårbare og blir fort utsatt for ubehag på grunn av kulden. Da er det kanskje ikke så rart at noen katter søker etter varme og ly i ett annet hus, garasje eller skur på godt og vondt, det er jo ingen kattepuser som ønsker å ha det vondt.

Hver eneste vinter er det alt mange katter som må behandles og avlives/dør pga frostskader, det er i grunn ganske trist og veldig unødvendig.

Katter og kulde. Jesperpus

Mattilsynet som skal passe på dyrene i Norge er alt for snille og sier at man bare «bør gi katten ly», men jeg vil på vegne av alle kattene mjaue helt klart og tydelig: Alle katter skal og fortjener å få  ly for vær og temperatur når vi katter selv synes vi trenger det, der vi bor.

Og dessverre er det alt for mange katter som ikke har familie eller hus, og  ingen som kan gi dem det de fortjener. Ser du en slik katt, hjelp den eller kontakt dyrebeskyttelsen og be om hjelp til den. Dem klarer seg ikke alene ute i kulden

Trykk på videoen, så får du se en av mine første skiturer.

Purr fra Jesperpus

Følg meg også på Facebook her: https://www.facebook.com/Jesperpus

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR