Kattens Lungeorm

En orm jeg ikke har potert så mye om før er nemlig lungeorm.

De fleste av Norges katter er utekatter som oss, og da kommer vi bort i litt av hvert av byttedyr. Mer en hva både matmor og andre eiere synes er trivelig.
Kattene har veldig ofte bendelorm, kattunger og unge katter har ofte spolorm. Men kattens lungeorm er det ikke så mange som har hørt om.

En orm har de siste årene fått mer oppmerksomhet i Danmark og Sverige, og i Norge påvises den for det meste på Vestlandet.


Kattens lungeorm

Veterinærene sier det er uvisst hvor mange katter i Norge som er smittet med ormen, fordi dette er en orm det er ikke er så mye fokus på denne hos katteiere og veterinærer. Noen tror kanskje at katten har luftveisinfeksjon og gir katten antibiotika, og katten blir ikke bedre. ikke alltid de tenker at det katten bør sjekket for lungeorm for å utelukke dette.

Smitte:
Katter får i seg smitten gjennom kontakt med snegler og snegleslim, eller gjennom byttedyr som gnagere og fugler som har spist infiserte snegler, og symtomene kommer gjerne utover høsten og vinteren.

Voksne lungeorm lever i lungevevet, hvor de legger egg. Når eggene klekkes kryper/hostes larvene opp luftrøret, svelges og skilles ut i avføringen. Deretter tas larvene opp av snegler som blir mellomverter, sneglene spises av gnagere og fugler som igjen spises av katter.

Kattene smittes på den tiden av året når sneglene er aktive, men symptomene kommer ofte ikke før mye senere etter at lungevevet er skadet. Mange katter får først symptomer om vinteren og ut på våren. Spesielt for alvorlig for katter med et dårlig immunforsvar som unge katter og hjemløse katter som ellers ikke har noen som tar vare på seg.

De vanligste symptomene er:

  • Hoste
  • Hvesing
  • Nysing
  • Utflod fra nesen
  • Tung og rask pust
  • Forstørrede lymfeknuter
  • Trøtthet
  • Vekttap

Noen ganger kan det dessverre ta tid å se symtomene.
Ormene sitter i lungene og kan gjøre katten trøtt, den kan hoste eller få anstrengt pust og unormale pustelyder.
Hvis man kjenner igjen disse symptomene, tar man en avføringsprøve og får den analysert, Baermann metoden kalles denne analysen.

Det er anbefalt å analysere en samleprøve fra tre påfølgende dager, ettersom utskillelsen av larver ikke er konstant. Det tar ca. 6-8 uker fra infeksjon til katten begynner å skille ut larver i avføringen.


Her er en video som viser hvordan en slik analyse/prøve gjennomføres hos veterinær:


Man kan også se lungeorm på røntgen, siden ormene lager forandringer i vevet.

Heldigvis er disse lett å behandle mot! Behandlingen gjøres enkelt med spot-on produkt som dryppes i nakkenpå pus, hvor pus ikke kommer til. To behandlinger med to ukers intervall er tilstrekkelig på de fleste lungeorm-infeksjonene. Husk ormekurer ikke er forbyggende.

Kattens lungeorm smittes ikke fra katt til hund eller menneske, og heller ikke direkte mellom katter.

Ta katten på en årlig helsesjekk hos veterinær. Har katten unormal atferd, nevn det til din dyrelge, så det tar en ekstra sjekk, spesielt de som har katter på vestlandet.

Mjau fra Jesperpus

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR